Reference , Dnevna soba , Kuhinja , Kopalnica , Otroška soba , Jedilnica Hiša R

Celotno zasnovo smo prilagodili stilu in življenskim navadam mlade družine, ki sedaj že biva v svojem novem domu.

Uporabili smo naravne materiale v kombinaciji z nevtralno barvno paleto s črnimi poudarki. Osnova je tako odeta v hrastov les, toplo sivo keramiko in različne tonalitete betona. Barvne kombinacije so od bele in svetlo sive do temno, skoraj črno sive. Barve so vnešene s pomočjo manjših dekorativnih elementov.

Tako lahko družina vedno sledi trendom in z minimalnimi spremembami definira ambient.

Interier:
Elementare (Hočevar Igor in El Habashy Gea)

Razsvetljava:
Elementare (Hočevar Igor in El Habashy Gea v sodelovanju z ROBINI LINE d.o.o.)

Fotografija:
Elementare (Češarek Tajda in El Habashy Gea)

Besedilo:
Elementare (El Habashy Gea)

Obstoječe stanje

Že ob prvem ogledu na objektu smo se z novimi lastniki hiše strinjali, da bo potrebna temeljita obnova. Inštalacije, tlaki, stene in funkcionalna prerazporeditev interierja.

Določene omejitve prostora smo uspeli sanirati, določene pa smo izkoristili in spremenili v bolj smiselne.

 

Novo stanje

V pritličju keramika in betonski premaz

Ker je hiša zasnovana prehodno (vhod – vrt sta locirana nasproti en drugega, dostop do vrta je preko stanovanja), smo se odločili, da v pritličju ne uporabimo parketa.

Parket se pojavi ob vhodu, dnevnih sanitarijah in se nadaljuje po stopnicah v klet.

Keramika teče skozi celoten bivalni del s kuhinjo, prestopi prag, in se nadaljuje na vrt. Pritličje predstavlja družabni del hiše, ki v osnovi poskrbi za enostavno vzdrževanje in je kontrast nadstropju, kjer intimo in toplino napovedo že stopnice odete v hrastov parket.

Novo stanje Kuhinja, jedilnica in dnevna soba

Kuhinja je zasnovana v dveh linijah. Sklop visokih in nizkih omar. Visoke omare skrivajo tudi dodaten notranji pult, ki poskrbi, da so vse male aparature (mešalniki, salamoreznice itd.) lahko hitro skrite očem, a hkrati vedno pri roki.

Višinska razlika oz. dinamika pa se ne zgodi zgolj na tleh vendar tudi ob pogledu navzgor. Kuhinja je pozicionirana v niši, nato se zgodi visok pas galerije ter nadaljuje s srednje visokim stropom v dnevni sobi. Tudi tukaj smo stremeli k smiselni poravnavi oz. uskladitvi. Le-to smo dosegli s pomočjo tapete, ki odraža strast ženske polovice družine in je dominatni element ambienta. Motiv tapete podkrepi tudi izbor Flosovega svetila Aim, ki poudari sloko galerijsko nišo in dinamično igro volumnov prostora.

Novo stanje Spalnica in kopalnica

Spalnica je združena s kopalnico.

Ob prihodu se nam je ravno kopalnica najbolj vtisnila v spomin. Imela je namreč goro nepotrebnih vogalov, nekaterih pa se žal (npr. zaradi odpiranja okna) nismo mogli izogniti. Zato smo tudi tukaj namesto keramike uporabili betonski premaz.

Kopalnica tako kljub svoji velikosti, z lesenim tlakom in betonskimi stenami ne deluje hladno, ampak prijetno toplo, ambientalno.

Novo stanje

Otroška soba in kopalnica

V luči celotne hiše imata namreč tudi otroški sobi dvonivojski prostor.

Ob ogledu zgornji del ni bil izkoriščen, ampak je bil namenjen dodatnim shranjevalnim površinam. Sami pa smo spalni del sobic prestavili v zgornji del. Spodaj je tako ostalo dovolj prostora za igro in dnevne aktivnosti. Izkoristili smo omare, ki smo jih spremenili v stopnice.

Glede na starost otrok, le-te še niso v celoti opremljene – trenutno je najpomembnejši multifunkcionalen prostor za igro in varna možnost umika v intimni spalni del. Imata pa že čisto svojo kopalnico. Tukaj se iz praktičnih razlogov nismo odločili za lesen tlak, ampak smo kot rečeno, preventinvno uporabili betonski premaz.