24.06.2019
Kuhinja by Elementare - VISOKI KUHINJSKI ELEMENTI

sodobne rešitve za visoke kuhinjske elemente ter primer s kalkulacijo cene
Več o tem...

sodobne rešitve za visoke kuhinjske elemente ter primer s kalkulacijo cene

Visoke omare v kuhinjah so bile v preteklosti zgolj nujen element, kamor smo »pospravili« vgradne hladilnike in zamrzovalnike. Z razvojem ergonomije kuhinje in sodobnega interierja pa postajajo vedno bolj pomemben del kuhinjske izkušnje. Če smo včasih živila shranjevali v kleti oz. shrambi, pa veliko sodobnih bivalnih prostorov teh dodatnih prostorov nima več. Tako so najprej visoki kuhinjski elementi začeli postajati tudi shranjevalne omare. Z novimi ergonomskimi standardi in tehnologijami – kjer pečica in kuhalna plošča nista več enoten kuhinjski aparat – se je v visoke omare preselila tudi pečica ter druga bela tehnika. Na ta način, imamo namreč belo tehniko lahko na višini, pregled nad notranjostjo je tako boljši, pripogibanje k tlom pa ni več potrebno.

V današnjem zapisu vam bomo tako predstavili, nekaj novosti, ki postajajo vedno bolj priljubljene rešitve za uporabo visokih kuhinjskih elementov v daljših nizih.

 

Elementare_Arrital_visoki_elementi_008
Primer visokih kuhinjskih omar, ki delujejo kot razmejitveni element med prostoroma. (Foto: Arrital Cucine)

 

Umeščanje v prostor

 

Na ravni projektiranja, je visoke kuhinjske elemente seveda potrebno najprej umestiti v prostor. To se zgodi v odnosu do preostalih kuhinjskih elementov – otoka, polotoka ali pa običajnega osnovnega kuhinjskega niza. V razmerju do otoka, se običajno pojavi za njim, kot ozadje, ki ščiti hrbet. Pri bolj atraktivnih zasnovah, pa se lahko zgodi tudi ob strani otoka.

 

Elementare_kuhinja_tloris_001
Primer tlorisa, kjer so visoki elementi umeščeni za kuhinjski otok.

 

V kolikor se visoki elementi pojavijo kot del kuhinjskega niza, se zasnuje kuhinjo v obliki črke L. O takšnem tipu kuhinje smo že pisali, v enem od naših preteklih blog zapisov.

Z uporabo odprtih elementov, pa lahko visoke kuhinjske omare delujejo tudi kot povezovalna oz. prehodna točka v preostanek dnevno-bivalnega prostora.

 

Kuhinjski aparati v visokih elementih

 

Kuhinjski aparati zahtevajo nekaj prostora v zadnjem delu omar zaradi hlajenja in priklopov. Tudi zaradi tega se standardna globina 60cm počasi veča na globino 70cm. Podatek je pomemben predvsem, pri načrtovanju novih bivalnih prostorov, saj je razlika 10 cm lahko ključna.

Pri načrtovanju je potrebno paziti tudi na elektriko, sami najraje predvidimo kakšno vtičnico več npr. za hladilnikom, za primer, da bodo lastniki na neki točki menjali aparate in bodo potrebovali več električnih priključkov.

V visoke elemente se poleg hladilnika, pečice in mikrovalovne pečice seli tudi pomivalni stroj. Na ta način ga namreč lahko umestimo tudi na nekoliko višjo pozicijo, kar ga dela ergonomsko bolj prijaznega. V tem primeru je potrebno za omarami predvideti tudi vodovodne priključke.

 

ELEMENTARE_ARRITAL_AK_08
Arrital – AK_08 – primer visokih elementov z dvema pečicama

 

Žepni sistemi vrat

 

Vse več inovacij, pa se dogaja predvsem v notranjosti visokih omar. Prej omenjena povečana globina elementov, tako omogoča, da se v notranjost lahko skrijejo shranjevalni predali, bela tehnika – kot so pečice in mikrovalovne pečice ter dodatne površine delovnih pultov. Prav slednji, so v zadnjem času postali pravi hit, uporabnikom namreč omogočajo, da imajo dodatno delovno površino, kamor se lahko shranjuje tudi vse bolj številčne kuhinjske male aparate ter druge manjše kuhinjske pripomočke. V notranjosti omar so skriti pred očmi obiskovalcev, ne kazijo zunanje podobe kuhinje, hkrati pa so na dosegu roke.

Notranji pulti seveda zahtevajo tudi nove rešitve odpiranja vrat, ki niso »na poti« uporabniku. Tako imenovani »pocket« ali žepni sistemi, pospravijo fronte vrat v korpus omare, tako da je dostop do notranjega pulta ter preostalih visokih elementov, povsem odprt.

Pri takšnem sistemu je potrebno biti pozoren pri načrtovanju razpoložljive širine za elemente. V širino zaradi sistema namreč zavzamejo nekaj več prostora, približno 15 cm na vratno krilo.

 

Elementare_blog_VISOKI_ELEMENTI_001a
Primer kuhinje z zaprtim sistemom “pocket vrat”.

 

Elementare_blog_VISOKI_ELEMENTI_002a
Primer kuhinje z odprtim sistemom “pocket vrat”.

 

Materiali in barve

 

Na koncu je seveda potrebno biti pozoren tudi na izbor končnih barv in materialov. Izbor slednjih namreč definira končno podobo kuhinje, ki seveda ni zanemarljiva. Za orientacijo velja slediti naslednjim načelom: naravni ali umetni materiali, tekstura ali brez nje, svetle ali temne barve ter seveda končna cena. Nekateri materiali so lažji za vzdrževanje, kot na primer laminati, mat lak in mat steklo, spet drugi pa so vizualno morda bolj atraktivni vendar pa zato zahtevajo večjo pozornost pri vzdrževanju – furnir, sijaj steklo, mikro-cement…

 

Elementare_moodboard_kuhinje
Primer barvne karte za kuhinjsko kompozicijo

 

Kako lahko pozorno oblikovanje visokih kuhinjskih elementov, ključno vpliva na končno podobo interierja ali ga celo definira, si lahko ogledate na primeru kuhinje Kostanjevka, ki smo jo izvedli skupaj z arhitekturnim studiem Triiije arhitekti.

 

Primer s kalkulacijo

 

Spodaj vam predstavljamo še primer zasnovane kuhinje z otokom in visokimi elementi z žepnim sistemom vrat.

 

Kuhinjski otok

2 cm – stranski panel

60 cm – pomivalni stroj

60 cm – element za kuhinjsko korito ter izvlečnim predalom za smeti

75 cm – element z dvema plitkima predaloma in enim globokim

75 cm – element za kuhalno ploščo z dvema globokima predaloma

75 cm – element z dvema globokima predaloma

2 cm – stranski panel

na hrbtu 3x 60 cm z vratci ter prostorom za barske stole

 

Visoki kuhinjski elementi

60 cm – element za pečico, dvojnimi vratci ter dvema notranjima predaloma

3 cm – vertikalna gola

60 cm – element za pečico in vgradni zamrzovalnik + enojna vratca

120 cm – element z žepnim sistemom vrat (notranji pult, trije notranji predali, polica)

60 cm – element z 5 notranjimi predali

3 cm – vertikalna gola

60 cm – element za vgradni hladilnik

 

Podatki o osnovnih merah

95 cm – globina kuhinjskega otoka

70 cm – globina visokih elementov

10 cm – višina podnožja

94 cm – končna višina pulta

228 cm – višina visokih elementov

 

Skica tlorisne zasnove s kalkulacijo cene (proizvajalec Arrital):

Kuhinja VISOKI ELEMENTI tloris in izračun

 

 

Elementare_blog_VISOKI_ELEMENTI_004a
Kuhinja by Elementare – VISOKI KUHINJSKI ELEMENTI prikaz 1

 

Elementare_blog_VISOKI_ELEMENTI_005a
Kuhinja by Elementare – VISOKI KUHINJSKI ELEMENTI prikaz 2

 

Potrebujete pomoč pri načrtovanju ali prenovi kuhinje? Lepo vabljeni, da se oglasite v našem salonu na Resljevi cesti 3, v Ljubljani ali nas kontaktirate  preko spodnjega obrazca ali na: info@elementare.si.

 

Z veseljem vam bomo svetovali o nadaljnjih korakih.