15.10.2020

Nekje vmes...

V osnovi se oblikovalci interierja držimo načela “manj je več”, saj se zavedamo, da dober interier ni sam sebi namen, ampak mora omogočati personalizacijo uporabniku in mu olajšati vsak dan, nuditi Dom.

Kdor se je že kdaj lotil projekta opremljanja svojega doma ve, da ima le-to več korakov. Dobro se je pripraviti v naprej, večkrat prespati in se držati osnovnega koncepta. Kar je včasih težko. Po svetu hodimo z odprtimi očmi in kaj hitro se zgodijo impulzivni nakupi, ki niso ravno dobra investicija.

Potek opremljanja je seveda odvisen od posameznika in oblikovalca. Redko se zgodi popolnoma šolski primer postopka. Morda se vse skupaj vrti okrog komode, ki jo je stranka podedovala od babice. Prostora za izvajanje joge ali pa le opcij kako v majhen prostor vnesti vse potrebne shranjevalne elemente. Ne glede na začetni fokusni element pa je prvi korak funkcionalna tlorisna razporeditev. Brez ozira na barve, točne definicije pohištva in tekstur. Ne smemo pa pozabiti tudi na višine, celosten volumen

Primer, kjer je volumen prostora imel ključno vlogo si lahko pogledate pri referenčnem primeru Hiše R

Hiša R – na ta način si naredimo prvi okvir, prvo omejitev in določimo osnovne pozicije inštalacij (voda, elektrika). Šele, ko smo z razporeditvijo zadovoljni, lahko nadaljujemo in se spustimo v naslednji korak. To je, izbor talnih in stenskih oblog ter vgradno oz. nepremično pohištvo (garderobne omare, kuhinja, kopalnica). S tem definiramo tudi večino shranjevalnega volumna.

Do tega koraka so si lahko interierji dosti podobni. Brez osebni, lahko rečemo tudi dolgočasni. Vendar je dobra zasnova do te točke bistvena za kasnejše korake in bivanje (zračnost, prilagodljivost, uporabnost). Nato sledi izbor in definicija premičnega pohištva (sedežna garnitura, jedilna miza, stoli, postelja, pisalna miza itd.). S tem že nekoliko bolj definiramo posameznika, družino. Izbor je odvisen od navad, želja in razpoložljivega prostora, določenega z osnovno razporeditvijo.

Predhodno napisane odločitve so za oblikovanje prostora ključne. Zato vam tokrat predstavljamo projekt Nekje vmes. Na točki, kjer je osnova postavljena, potrebuje pa še piko na i. Končno personalizacijo, življenje. Od te točke naprej se bo z leti spreminjal in sledil stanovalcem. Tapete, barve sten, preproga, stenska dekoracija, dekorativne blazine, rastline, uporabna dekoracija (rezalne deske, posodice za začimbe, manjše stenske poličke…).

Tokratni dom že definira urban mladosten stil (ljubezen na prvi pogled se je zgodila ob definiciji svetila nad jedilno mizo) in temu bo sledilo tudi nadaljevanje. Na ogled smo prinesli manjše dodatke za dom, ki so nam jih prijazno posodili v trgovini Flat, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Z njimi smo stranki predstavili opcije in prostore, ki jih dodatki poudarijo. Skupaj smo definirali barve sten, tapet, izbrali preprogo in druge detajle.

Že komaj čakate, da vidite končan projekt? Mi tudi! Vendar bo potrebno še nekaj potrpljenja in časa, da prostor zaživi. Ne zamudite ?

Interier:

Elementare (Hočevar Igor)
Razsvetljava:
Elementare (Hočevar Igor in El Habashy Gea v sodelovanju z ROBINI LINE d.o.o.)
Fotografija:
Elementare (Češarek Tajda in El Habashy Gea)
Besedilo:
Elementare (El Habashy Gea)
Dodatki za dom:
Trgovina Flat

Posvet

Vprašajte oblikovalca

V več desetletjih smo pomagali soustvariti na stotine unikatnih domov ter izdelali še več idejnih in izvedbenih projektov opreme najrazličnejših prostorov. Naše znanje in bogate izkušnje so vam na voljo.

Kontakt