16.10.2020

Nakup kuhinje je izpit - intervju z Igorjem Hočevarjem

Če ga ne opravite z odliko, je pot popravnega izpita zelo draga in običajno se nanjo ne poda nihče, pravi Igor Hočevar, lastnik in direktor podjetja Elementare.

Igor Hočevar:

“Gre za iskanje optimalnega kompromisa med željami, funkcionalnostjo in estetiko.”
(Foto: Osebni arhiv)

Kako pogosto Slovenci v povprečju prenavljamo kuhinjo?

“Življenjska doba kakovostne kuhinje je minimalno petnajst pa vse do trideset let. Pogostost menjave kuhinje je pogosto pogojena z menjavo bivalnega okolja. Sicer pa je dejstvo, da le redki posamezniki kuhinjo kupijo več kot dvakrat.”

Imeli bi sodobno zasnovo prenovljene kuhinje s poudarkom na funkcionalnosti. Morda je to videti lahka naloga, kljub temu pa je dobra zasnova nekaj, kar zahteva sodelovanje strokovnjakov. Zakaj?

“Na področju ergonomije je morda malce težko govoriti o kakšni revoluciji, prav nasprotno pa velja za materiale in tehnične rešitve. Strokovnjak, ki pozna zakonitosti ergonomije in spremlja sodobne trende pri materialih in tehnologiji, bo zato veliko lažje predlagal funkcionalno in estetsko optimalno rešitev. Velikokrat poudarim, da je nakup kuhinje izpit. Če ga ne opravite z odliko, je pot popravnega izpita zelo draga, običajno se na to pot ne poda nihče.”

In kako izbrati strokovnjaka?

“Zagotovo težka naloga! Reference realiziranih projektov in uvodni sestanek so ključni. Če nas tako prvo kot drugo prepriča, je idealno, če se zgodi še prava kemija.”

Razpoložljiv prostor je tisti, ki postavlja meje

– kuhinja je lahko ločena ali postavljena v širši sklop. Zato je prostore treba obravnavati kot celoto.

(Foto: Valcucine/Elementare)

Zakaj je pomembno, koliko nas živi v gospodinjstvu in kdo najpogosteje kuha?

“Zasnova kuhinje je preigravanje elementov funkcionalnosti in estetike. Številčnost družine pomeni zahtevek po večjem volumnu shranjevalnih in delovnih površin, nasprotno so lahko kuhinje samskih ali parov bolj abstraktne, bolj umetniške.”

Še marsikaj lahko počnemo v kuhinji poleg kuhe in kako te dejavnosti vplivajo na zasnovo prostora?

“Razpoložljiv prostor je tisti, ki postavlja meje in ločuje mogoče od nemogočega. Kuhinja je lahko ločena ali pa v prostoru z jedilnico in dnevno sobo. Zato je prostore treba obravnavati celovito.”

Tudi naše bivalne navade so pomembne pa to, kakšno hrano jemo, raje pečemo ali morda kuhamo. Ko delamo osnutek nove kuhinje, je to pomembno, ker …

“… ker morda pripravljamo hrano večinoma v voku, morda kuhamo kar v mikrovalovni pečici. Kuhinja družine, ki uživa presno hrano, se razlikuje od kuhinje ljudi, ki odobravajo moderno prehrambno piramido. Če v družini obstajajo posebnosti pri pripravi hrane, to omenimo, saj vam prodajalec lahko tako bolje svetuje.”

Funkcionalnost in ergonomija sta vedno temelja dobre kuhinje.

(Foto: Valcucine/Elementare)

Funkcionalnost in ergonomija sta vedno temelja dobre kuhinje

“Celovitost posredovanih informacij strokovnjaku omogoča racionalno oceno uporabnosti obstoječega. Pogosto so ti elementi dekorativne narave, le redko pa ključni gradniki nove kuhinje.”

Če velikokrat gostimo prijatelje ali sorodnike, bo najbrž zasnova temu prilagojena. Kako?

“Zasnovo kuhinje pogojuje razpoložljiv prostor, kamor jo umeščamo. Strokovnjak bo morda opazil, da je prostor, namenjen jedilnici, primernejši za kuhinjo in prostor kuhinje jedilnici.”

Morda bi si bilo dobro ob tem razmisleku na papir prenesti nekaj naših misli, kako bi bila videti naša idealna kuhinja.

“Zagotovo. Običajno vodilo pri svetovanju je iskanje optimalnega kompromisa med željami, funkcionalnostjo in estetiko.”

Loft videz kuhinje lahko dosežete s kompaktnim pohištvom v kombinaciji z dizajnersko izpopolnjenimi materiali, ki pripadajo naravi, kot so les, kovina in steklo.
(Foto: Snaidero)

Kakšni so sodobni trendi, na katere pri prenovi, ki jo delamo zagotovo za več let, ne smemo pozabiti?

“Funkcionalnost in ergonomija sta vedno temelja dobre kuhinje. Na tem področju je sledenje trendom v smislu tehničnih izboljšav nujno. V drugem sklopu, če govorimo o trendih, pa ti vplivajo predvsem na izbor materialov.”

In kako naj ocenimo, kaj nam prodajalci ponujajo za naš denar?

“Norost obdobja, ko se prodajajo nerealni popusti, je temeljito zameglila pogled na vrednost kupljenega. Osebno sem ničkolikokrat doživel komunikacijo o nizki oziroma visoki ceni. Ko sem pobaral kupca, kakšen material so izbrali, da bi ugotovil, ali se primerjajo cene jabolk, se je ničkolikokrat izkazalo, da žal ni tako, kupovali so popust. In zopet se vračamo na začetek: za mnoge enkratni dogodek, nakup kuhinje, in posledično pomanjkanje izkušenj vodita ob nestrokovnem delu in zavajanju posameznih trgovcev do manj srečnega konca.”

Avtor: Edo Vidmajer (Intervju iz rubrike Mojstrovalnica v reviji Naš dom.)

Posvet

Vprašajte oblikovalca

V več desetletjih smo pomagali soustvariti na stotine unikatnih domov ter izdelali še več idejnih in izvedbenih projektov opreme najrazličnejših prostorov. Naše znanje in bogate izkušnje so vam na voljo.

Kontakt