17.10.2020

Načrtovanje jedilnice by Elementare

Veliko smo že napisali (in seveda tudi še bomo :)) glede oblikovanja in kompozicij kuhinj. Tokrat, pa kuhinji dodajamo jedilnico. Funkcionalna zasnova prostorov največkrat združuje kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo.

Stremimo k temu, da vedno velja dom snovati celostno. kadar pa prostori oz. funkcije, prehajajo ena v drugo, brez fizične pregrade, pa še toliko bolj.

Primer bivalnega dela sodobnega interierja

Vseeno se bomo, zaenkrat, osredotočili zgolj na osnove snovanja jedilnice. Ločene od kuhinjskega otoka in s klasično višino sedenja. Kasneje pa se bomo dotaknili tudi zrdužitve jedilniškega kotička s kuhinjo ali opcije pretvorbe na barsko višino. Kombinacije in uskladitve s kuhinjo in dnevno sobo.

Torej, kaj gre lahko narobe pri samem izboru jedilne mize, stola in svetil? Ne boste verjeli, veliko!

Ne kompatibilne višine. Standardni proizvodi so na voljo različnih dimenzij in tudi različnih višin. Prilagojeni so posameznim trgom in višini ljudi. Trend je sicer v višanju, vendar kljub temu, obstaja na trgu še veliko proizvodov, ki so za večino ljudi (z redkimi izjemami, kot sem sama :)) danes prenizki. Tako imamo stole s sedalno višino 45cm in stole s sedalno višino 47cm. Sedeti za mizo višine 75cm na stolu 47cm ali 45cm ni enako, kot za mizo 76 cm ali 77cm. Zato velja vse dimenzije izbora preveriti.

Svetilo jedilne mize je delikatno že ob samem izboru. Potrebno je paziti na kot osvetlitve in montažno višino – da nas ne moti ob sprehodu poleg mize in hkrati ob sedenju. Nuditi mora zadostno količino svetlobe na mizi in, v večini primerov, biti dekorativen poudarek prostora. Z izborom lahko zelo hitro zgrešimo in ambient porušimo, ali pa ga, z dobrim izborom, dvignemo na višji nivo. Ne pozabimo tudi na barvo svetlobe. Le-ta mora biti usklajena s celostnim ambientom. Za bivalni prostor se priporoča temperaturo med 2700K in 3000K. Nikakor ne prehladne, pisarniške svetlobe in tudi ne prešibke, rumene. Kolikor je opcija regulacije topline in jakosti svetlobe, pa še toliko bolje. Tako lahko ambient hitro prilagodimo situaciji in željenemu vzdušju. Odlično je, če lahko ambient in prostor služita današnjemu hitremu tempu in spremenljivemu načinu bivanja.

Svetilo jedilne mize je delikatno že ob samem izboru. Potrebno je paziti na kot osvetlitve in montažno višino – da nas ne moti ob sprehodu poleg mize in hkrati ob sedenju. Nuditi mora zadostno količino svetlobe na mizi in, v večini primerov, biti dekorativen poudarek prostora. Z izborom lahko zelo hitro zgrešimo in ambient porušimo, ali pa ga, z dobrim izborom, dvignemo na višji nivo. Ne pozabimo tudi na barvo svetlobe. Le-ta mora biti usklajena s celostnim ambientom. Za bivalni prostor se priporoča temperaturo med 2700K in 3000K. Nikakor ne prehladne, pisarniške svetlobe in tudi ne prešibke, rumene. Kolikor je opcija regulacije topline in jakosti svetlobe, pa še toliko bolje. Tako lahko ambient hitro prilagodimo situaciji in željenemu vzdušju. Odlično je, če lahko ambient in prostor služita današnjemu hitremu tempu in spremenljivemu načinu bivanja.

Primer viših stola, mize in svetila

Stole s sedalno višino 45cm in stole s sedalno višino 47cm. Sedeti za mizo višine 75cm na stolu 47cm ali 45cm ni enako, kot za mizo 76 cm ali 77cm. Zato velja vse dimenzije izbora preveriti.

Minimalni odmiki jedilne mize

Sam prostor nas po navadi omeji ali s steno, stopnico, omaro ali drugim pohištvenim kosom. Minimalni prehod za nemoteno uporabo med mizo in fiksno oviro je 85 – 90cm. Tukaj naj opozorim, da je stopnica (navzdol) izjema, ki zahteva večji odmik, zaradi varnosti. Minimalen prehod med elementom, ki se odpira (na primer kuhinjskimi predali) in mizo, pa je 110 – 120cm.

Primeri prikazujejo pravilno umestitev mize v enakem prostoru. Vsi prikazi lahko funkcionirajo, vendar so primerni za različne stile, različne navade uporabnika in zahtevajo različno nadaljevanje oblikovanja bivalnega dela.

Pri snovanju manjših prostorov je včasih potrebno skleniti kakšen kompromis in nekoliko zmanjšati, sicer minimalne, standarde. Vsekakor pa je potrebno paziti na pretočnost in uporabnikove navade. Naloga oblikovalca je prepoznati prioritete stranke, upoštevati njihove navade in najti najboljši kompromis.

  • Dimenzija mize in število stolov. Nikar ne poskušajte za jedilno mizo dolžine 160cm spraviti 4 stolov. Osnovno načelo pravi, da je za komfortno obedovanje potrebno računati 60cm na osebo, plus dodatne 10cm za udobje. Torej 70cm na osebo. V izjemnih situacijah lahko 60cm, na osebo.

Ustrezni primeri pravokotnih jedilnih miz:

a) 140 x 85 cm

b) 160 x 90 cm

c)200 x 90 cm

d) 220 x 100 cm

e) 240 x 100 cm

2 osebi na daljši stranici 2 osebi na daljši stranici 3 osebe na daljši stranici 3 osebe na daljši stranici 3 osebe na daljši stranici/ pogojno 4
brez oseb na čelu, zgolj pogojno 1 oseba na čelu brez oseb na čelu, zgolj pogojno 1 oseba na čelu 1 oseba na čelu
SKUPNO: 4 osebe/ pogojno 6 oseb SKUPNO: 6 oseb SKUPNO: 6 oseb/ pogojno 8 SKUPNO: 8 oseb SKUPNO: 8 oseb/ pogojno 10 oseb

Ne pozabimo pa, da je razpoložljiv prostor odvisen tudi od modela mize (posebno podnožja/ nog), modela stola (širina stola) in uporabe klopi ter velikosti posameznika.

  • Pri pestri ponudbi, je na prvo žogo kar težko narediti izbor in ujeti harmonijo materialov. Vendar se s pravimi vprašanji izbor hitro oži.

Predlagamo, da se prvo izbere mizo. Nato že imamo omejitev pri izboru stolov/ klopi.
Mizo definira prostor, izbor kombinacije s klopjo ali brez, tlak in seveda kuhinja.
Stol oz. klop definirajo vsi predhodni faktorji in tudi dimenzija oz. izbor mize.
Izbor svetila. Doda piko na i, ki jo je nemogoče definirati pred vsem predhodnim.
Tukaj pa smo omejeni še s pozicijo električnega izpusta in tipom inštalacije.

STOL JE VEDNO POTREBNO PREIZKUSITI

S pomočjo idejnih izborov, na spodnjih kolažih, smo razložili osnovna pravila kombiniranja. Ne pozabimo pa: STOL JE VEDNO POTREBNO PREIZKUSITI. Je eden izmed pohištvenih kosov, ki jih je najtežje ergonomsko zasnovati. Vsak posameznik drugače sedi in vsakomur ustreza drugačen stol.

Jedilna miza z dekorativno centralno nogo zahteva nevtralen stol. V primeru kombinacije mize, kot v kolažu, in stolov s poudarjenim podnožjem, pod mizo hitro nastane gneča in posledičen estetski kaos. Ponavadi je miza z dekorativno centralno nogo večjih dimenzij (zaradi sedenja in prostora za noge) in tako primerna tudi za stole z rokonasloni (Tip Toe Arm). V primeru kombinacije lesene mizne plošče z lesenimi nogami stola, kot pri stolu Alfa, pa je nujno potrebno paziti na ujemanje lesa. Miza, omenjenega tipa, se najbolje poda zračnemu in velikemu prostoru. Sklada se tudi s klopjo. Oblika poudarjene noge nam že definira izbor svetila. V našem primeru se miza Millennium in svetilo Spokes odlično skladata zaradi uporabe oblikovalskega principa s kovinsko mrežo, v dveh kontrastnih variantah – močni in definirani pri tleh, ter nežni in organski v zraku. Kolikor nam višina stropa ne dopušča uporabe predimenzioniranih svetil, pa je varna izbira linijsko nevtralno svetilo.

Okrogla jedilna miza je primerna tako za velike kot majhne prostore

Odlično kombinacijo mize Iollo s stoli Mood Covered

Okrogla jedilna miza je primerna tako za velike kot majhne prostore. Odvisno od premera – pazimo zgolj, da pri večjemu premeru še vedno lahko dosežemo sredino mize. Najbolj praktične so okrogle mize s centralno nogo, saj omogočajo nemoteno uporabo. Velja jih kombinirati tudi s klopjo. Poleg se podajo bolj ženstveni stoli, zaobljenih oblik. Bolj proporcionalni delujejo tisti z nižjimi nasloni in školjkasto obliko povezanega naslona z rokonasloni. V našem primeru smo našli odlično kombinacijo mize Iollo s stoli Mood Covered. V primeru manjšega premera brez rokonaslonov, v primeru večjega premera, pa lahko tudi z rokonasloni ali celo kombinacijo. Organski obliki mize, in školjkasti obliki naslona stolov, doda odličen kontrast nekoliko bolj surova in hladna linija nog stolov.

Nevtralna elegantna oblika jedilne mize omogoča uporabo bolj oblikovalsko definiranih stolov

Nevtralna elegantna oblika jedilne mize omogoča uporabo bolj oblikovalsko definiranih stolov kot so Pellossa ali Monk. Zaradi enotnega materiala se lahko poigramo pri materialih in barvah stolov. Tako pri kombinacijah različnih tipov, kot kombinaciji lesa s tekstilom ali kovino pri enem stolu. Dotična miza ima neverjeten učinek v primeru abnormalne dimenzije, kjer se že spogleduje z dvomom o stabilnosti. Njeno dolžino lahko še poudarimo z nekoliko drugačnim linijskim svetilom, ki nikakor ni dolgočasno.

Lesena jedilna miza je brezčasna izbira, ki nas razvaja ob vsakem obedovanju ali kavici

Lesena jedilna miza je brezčasna izbira, ki nas razvaja ob vsakem obedovanju ali kavici. V primeru večje družbe pa se lahko tudi poveča. Dopušča različno kombinacijo stolov, odvisno od stila preostalega inerierja. Pri kombinaciji z lesenimi stoli je potrebno paziti pri ujemanju lesa ali poiskati pravi kontrast. Odličen kontrast je tudi med hladno kovino in toplino lesa. Ravnotako med ploskovno zapolnitvijo in mrežno transparentnostjo. V našem primeru se odlično poveže zgodba stolov Freak s svetilom Wireflow ali nekoliko bolj močna kombinacija s črnimi stoli Bok. Vse odvisno od preostalega ambienta;)

Ne pozabimo pa, da je vsaka napaka lahko pika na i ali humorni detajl osebnosti uporabnika ambienta. Oblikovanje nam pri estetskih rešitvah dopušča veliko svobode, a hkrati se pri načrtovanju velja držati vsaj osnovnih ergonomskih pravil.

Gea El Habashy, oblikovalka interierja

Posvet

Vprašajte oblikovalca

V več desetletjih smo pomagali soustvariti na stotine unikatnih domov ter izdelali še več idejnih in izvedbenih projektov opreme najrazličnejših prostorov. Naše znanje in bogate izkušnje so vam na voljo.

Kontakt