12.10.2020

Sodobne rešitve za visoke kuhinjske elemente ter primer s kalkulacijo cene

Visoke omare v kuhinjah so bile v preteklosti zgolj nujen element, kamor smo »pospravili« vgradne hladilnike in zamrzovalnike. Z razvojem ergonomije kuhinje in sodobnega interierja pa postajajo vedno bolj pomemben del kuhinjske izkušnje. Če smo včasih živila shranjevali v kleti oz. shrambi, pa veliko sodobnih bivalnih prostorov teh dodatnih prostorov nima več. Tako so najprej visoki kuhinjski elementi začeli postajati tudi shranjevalne omare. Z novimi ergonomskimi standardi in tehnologijami – kjer pečica in kuhalna plošča nista več enoten kuhinjski aparat – se je v visoke omare preselila tudi pečica ter druga bela tehnika. Na ta način, imamo namreč belo tehniko lahko na višini, pregled nad notranjostjo je tako boljši, pripogibanje k tlom pa ni več potrebno.

V današnjem zapisu vam bomo tako predstavili, nekaj novosti, ki postajajo vedno bolj priljubljene rešitve za uporabo visokih kuhinjskih elementov v daljših nizih.

Umeščanje v prostor

Z uporabo odprtih elementov, pa lahko visoke kuhinjske omare delujejo tudi kot povezovalna oz. prehodna točka v preostanek dnevno-bivalnega prostora.

Na ravni projektiranja, je visoke kuhinjske elemente seveda potrebno najprej umestiti v prostor. To se zgodi v odnosu do preostalih kuhinjskih elementov – otoka, polotoka ali pa običajnega osnovnega kuhinjskega niza. V razmerju do otoka, se običajno pojavi za njim, kot ozadje, ki ščiti hrbet. Pri bolj atraktivnih zasnovah, pa se lahko zgodi tudi ob strani otoka.

V kolikor se visoki elementi pojavijo kot del kuhinjskega niza, se zasnuje kuhinjo v obliki črke L. O takšnem tipu kuhinje smo že pisali, v enem od naših preteklih blog zapisov.

Kuhinjski aparati v visokih elementih

V visoke elemente se poleg hladilnika, pečice in mikrovalovne pečice seli tudi pomivalni stroj. Na ta način ga namreč lahko umestimo tudi na nekoliko višjo pozicijo, kar ga dela ergonomsko bolj prijaznega.

Kuhinjski aparati zahtevajo nekaj prostora v zadnjem delu omar zaradi hlajenja in priklopov. Tudi zaradi tega se standardna globina 60cm počasi veča na globino 70cm. Podatek je pomemben predvsem, pri načrtovanju novih bivalnih prostorov, saj je razlika 10 cm lahko ključna.

Pri načrtovanju je potrebno paziti tudi na elektriko, sami najraje predvidimo kakšno vtičnico več npr. za hladilnikom, za primer, da bodo lastniki na neki točki menjali aparate in bodo potrebovali več električnih priključkov.

V visoke elemente se poleg hladilnika, pečice in mikrovalovne pečice seli tudi pomivalni stroj. Na ta način ga namreč lahko umestimo tudi na nekoliko višjo pozicijo, kar ga dela ergonomsko bolj prijaznega. V tem primeru je potrebno za omarami predvideti tudi vodovodne priključke.

Vse več inovacij, pa se dogaja predvsem v notranjosti visokih omar

Prej omenjena povečana globina elementov, tako omogoča, da se v notranjost lahko skrijejo shranjevalni predali, bela tehnika – kot so pečice in mikrovalovne pečice ter dodatne površine delovnih pultov. Prav slednji, so v zadnjem času postali pravi hit, uporabnikom namreč omogočajo, da imajo dodatno delovno površino, kamor se lahko shranjuje tudi vse bolj številčne kuhinjske male aparate ter druge manjše kuhinjske pripomočke. V notranjosti omar so skriti pred očmi obiskovalcev, ne kazijo zunanje podobe kuhinje, hkrati pa so na dosegu roke.

Pri takšnem sistemu je potrebno biti pozoren pri načrtovanju razpoložljive širine za elemente. V širino zaradi sistema namreč zavzamejo nekaj več prostora, približno 15 cm na vratno krilo.

Žepni sistemi vrat

Notranji pulti seveda zahtevajo tudi nove rešitve odpiranja vrat, ki niso »na poti« uporabniku. Tako imenovani »pocket« ali žepni sistemi, pospravijo fronte vrat v korpus omare, tako da je dostop do notranjega pulta ter preostalih visokih elementov, povsem odprt.

Na koncu je seveda potrebno biti pozoren tudi na izbor končnih barv in materialov

Izbor slednjih namreč definira končno podobo kuhinje, ki seveda ni zanemarljiva. Za orientacijo velja slediti naslednjim načelom: naravni ali umetni materiali, tekstura ali brez nje, svetle ali temne barve ter seveda končna cena. Nekateri materiali so lažji za vzdrževanje, kot na primer laminati, mat lak in mat steklo, spet drugi pa so vizualno morda bolj atraktivni vendar pa zato zahtevajo večjo pozornost pri vzdrževanju – furnir, sijaj steklo, mikro-cement…

Kako lahko pozorno oblikovanje visokih kuhinjskih elementov, ključno vpliva na končno podobo interierja ali ga celo definira, si lahko ogledate na primeru kuhinje Kostanjevka, ki smo jo izvedli skupaj z arhitekturnim studiem Triiije arhitekti.

Kuhinjski otok

Visoki kuhinjski elementi

Podatki o osnovnih merah

2 cm – stranski panel 60 cm – element za pečico, dvojnimi vratci ter dvema notranjima predaloma 95 cm – globina kuhinjskega otoka
60 cm – pomivalni stroj 3 cm – vertikalna gola 70 cm – globina visokih elementov
60 cm – element za kuhinjsko korito ter izvlečnim predalom za smeti 60 cm – element za pečico in vgradni zamrzovalnik + enojna vratca 10 cm – višina podnožja
75 cm – element z dvema plitkima predaloma in enim globokim 120 cm – element z žepnim sistemom vrat (notranji pult, trije notranji predali, polica) 94 cm – končna višina pulta
75 cm – element za kuhalno ploščo z dvema globokima predaloma 60 cm – element z 5 notranjimi predali 228 cm – višina visokih elementov
75 cm – element z dvema globokima predaloma 3 cm – vertikalna gola
2 cm – stranski panel 60 cm – element za vgradni hladilnik
na hrbtu 3x 60 cm z vratci ter prostorom za barske stole

Tloris in cena

Skica tlorisne zasnove s kalkulacijo cene (proizvajalec Arrital)

Posvet

Vprašajte oblikovalca

V več desetletjih smo pomagali soustvariti na stotine unikatnih domov ter izdelali še več idejnih in izvedbenih projektov opreme najrazličnejših prostorov. Naše znanje in bogate izkušnje so vam na voljo.

Kontakt