17.10.2020

Rešitve za kotne elemente

Čeprav se v sodobno zasnovanih tlorisih stanovanj in hiš vse večkrat zasnuje kuhinjo z delovnim otokom ali polotokom, pa vse obstoječe zasnove bivalnih prostorov takšnega projektiranja kuhinje ne omogočajo vedno. V takšnih primerih, se največkrat zasnuje kotne kompozicije kuhinj v L ali U obliki. Prednost takšnega oblikovanja je ergonomska zasnova, saj tako rekoč »objamejo) uporabnika. Zasnova takšne kuhinje mora v osnovi seveda še vedno slediti klasičnemu sosledju treh ključnih elementov – hladilnik – pomivalno korito – pečica – med katerimi morajo razdalje ostati kar se da optimalne, ne prevelike pa seveda tudi ne premajhne.

Funkcionalni in tehnološki izzivi

Ključen izziv, ki se pojavi pri projektiranju kotnih kompozicij kuhinj je v izkoristku kotnih elementov. Slednji so, zaradi njihove globine ter »nerodne« umeščenosti, težko dostopni, in ob izboru slabo zasnovanih mehanizmov, tudi nepregledni.

V kotu se lahko srečajo bazni visoki in/ali viseči elementi, odvisno od zasnovane kompozicije. Vedno seveda obstaja opcija, da se kotni elementi ne izkoristijo, torej da jih pustimo prazne. V kolikor pa jih želimo čim bolje uporabiti tudi volumensko, le-to zahteva precej več znanja, tako tehnološkega kot oblikovnega.

Najbolj klasična rešitev so seveda police, ki so iz mehanskega vidika najmanj zahtevne. Njihova slabost, je velika globina kotnih elementov, ki je povsem nepregledna, lahko se celo zgodi, da se kakšen kos kuhinjske posode ali pa živila »izgubi« v preveč skritih vogalih. Police se lahko pojavijo tudi kot odprte niše v visokih elementih nad pultom, kar je lahko priročna ter estetsko prijetna rešitev.

Verjetno so najbolj znana mehanska rešitev za kotne elemente, t. i. ledvičke. Ime so dobile po krivuljasti obliki izvlečnih košar, ki so takšne zato, da se nemoteno zapeljejo mimo ostrega vogala elementa. Uporabnikom, povzročajo kar nekaj preglavic, zaradi svoje nepreglednosti, šibke stabilnosti ter še vedno relativno slabega volumenskega izkoristka.

Arrital – kotni sistem ledvičk za visoke omare

Košare so pravokotne oblike, tako da omogočajo večji volumenski izkoristek.

Dobra novica pa je, da dan danes na trgu seveda obstajajo že nove, bolj dodelane rešitve, to so t. i. 90 stopinjske košare. Slednje med drugim ponuja tudi italijanski proizvajalec kuhinj Arrital. Takšni elementi nimajo košar nerodne krivuljaste oblike. Košare so pravokotne oblike, tako da omogočajo večji volumenski izkoristek. Hkrati pa novi izvlečni mehanizmi omogočajo, da se police izvlečejo v celoti, kar doda tudi k večji preglednosti.

Arrital – 90 stopinjski izvlečni kotni sistem

V tokratnem zapisu vam predstavljamo primer kotno zasnovane kuhinje, kjer se srečajo nizki in visoki elementi. Viseči elementi so odmaknjeni ter samostojno umeščeni na sredo stene.

Skica tlorisne zasnove z kalkulacijo cene (proizvajalec Arrital):

Sodobna kuhinja KOTNA tloris in izračun

Sodobna kuhinja KOTNA tloris in izračun

Zasnova visečih elementov

Zasnova visokih elementov

Podatki o osnovnih merah

2.2 cm – stranski panel 120 cm – element za popolnoma vgradno napo 24 cm – vidni panel 70 cm – globina delovnega pulta
90 cm – element z dvema globokima predaloma 120 cm – element s polico 120 cm – kotni element za pečico, od tega 60 cm kot vidni panel (spodnji element z 90 stopinjskim izvlečnim elementom) 60 cm – globina visokih elementov
60 cm – element z dvema globokima predaloma 3 cm – vertikalna gola 6 cm – višina podnožja
60 cm – element z dvema nizkima predaloma in enim globokim 60 cm – element za vgradni hladilnik z zamrzovalnikom 90 cm – končna višina pulta
60 cm – element za kuhinjsko korito ter prostorom za koš za odpadke 60 cm – višina visečih elementov
60 cm – element za pomivalni stroj
6.3 cm – polnilo

Če torej povzamemo, kotne postavitve kuhinj – bodisi v L ali U obliki – so bolj klasične, z dobro ergonomsko zasnovo, ki pa zahtevajo tehten razmislek pri izboru tehnoloških in oblikovnih detajlov. Z razvojem novih tehnologij, se seveda razvijajo tudi novejši in boljši tehnološki mehanizmi za reševanje zagat povezanih z kotnimi elementi.

Še eno zasnovo kuhinje v obliki črke L, si lahko ogledate na primeru prenove stanovanja Cozy MIX.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju ali prenovi kuhinje? Lepo vabljeni, da se oglasite v našem salonu na Resljevi cesti 3, v Ljubljani ali nas kontaktirate preko spodnjega obrazca ali na: info@elementare.

Z veseljem vam bomo svetovali o nadaljnjih korakih.

Posvet

Vprašajte oblikovalca

V več desetletjih smo pomagali soustvariti na stotine unikatnih domov ter izdelali še več idejnih in izvedbenih projektov opreme najrazličnejših prostorov. Naše znanje in bogate izkušnje so vam na voljo.

Kontakt