PRENOVA VRSTNE HIŠE R

Že ob prvem ogledu na objektu smo se z novimi lastniki hiše strinjali, da bo potrebna temeljita obnova. Inštalacije, tlaki, stene in funkcionalna prerazporeditev interierja.

 

Celotno zasnovo smo prilagodili stilu in življenskim navadam mlade družine, ki sedaj že biva v svojem novem domu.  V osnovi je ambient izčiščen in omogoča dobro personalizacijo s pomočjo dekoracije.  Uporabili smo naravne materiale v kombinaciji z nevtralno barvno paleto s črnimi poudarki. Osnova je tako odeta v hrastov les, toplo sivo keramiko in različne tonalitete betona. Barvne kombinacije so od  bele in svetlo sive do temno, skoraj črno sive. Nikakor pa nismo pozabili na barve, le vnešene so s pomočjo manjših dekorativnih elementov (dekoracija, preproga, blazine, posteljnina itd.). Tako lahko družina vedno sledi trendom in z minimalnimi spremembami definira ambient.

 

Določene omejitve prostora smo uspeli sanirati, določene pa smo izkoristili in spremenili v bolj smiselne.

 

Ker je hiša zasnovana prehodno (vhod – vrt sta locirana nasproti en drugega, dostop do vrta je preko stanovanja), smo se odločili, da v pritličju ne uporabimo parketa. Izbrali smo keramiko in betonski premaz. Slednji se pojavi ob vhodu, dnevnih sanitarijah in se nadaljuje po stopnicah v klet. Keramika teče skozi celoten bivalni del s kuhinjo, prestopi prag, in se nadaljuje na vrt.

 

Pritličje predstavlja družabni del hiše, ki v osnovi poskrbi za enostavno vzdrževanje in je kontrast nadstropju, kjer intimo in toplino napovedo že stopnice odete v hrastov parket. Le-ta se nato nadaljuje po vseh prostorih, razen v otroški kopalnici, kjer se ponovi betonski premaz.

 

 

Vhod smo zasnovali odprto, z mislijo da ima družina svojo garderobo tudi v kletnih prostorih, kjer je dostop direktno iz garaže. Ravno garaža pa nam jo je zagodla pri želji po poravnavi dvonivojskega prehoda med dnevno sobo in jedilnico. Strop garaže namreč pogojuje višinsko razliko. Uspeli smo poravnati nivo vsaj do te mere, da je jedilnica v enakem nivoju kot kuhinja. Prenašanje hrane in krožnikov preko stopnic namreč ne bi bilo ravno prijetno.

 

Kuhinja je zasnovana v dveh linijah. Sklop visokih in nizkih omar. Visoke omare skrivajo tudi dodaten notranji pult, ki poskrbi, da so vse male aparature (mešalniki, salamoreznice itd.) lahko hitro skrite očem, a hkrati vedno pri roki.

 

Višinska razlika oz. dinamika pa se ne zgodi zgolj na tleh vendar tudi ob pogledu navzgor. Kuhinja je pozicionirana v niši, nato se zgodi visok pas galerije ter nadaljuje s srednje visokim stropom v dnevni sobi. Tudi tukaj smo stremeli k smiselni poravnavi oz. uskladitvi. Le-to smo dosegli s pomočjo tapete, ki odraža strast ženske polovice družine in je dominatni element ambienta. Motiv tapete podkrepi tudi izbor Flosovega svetila Aim, ki poudari sloko galerijsko nišo in dinamično igro volumnov prostora.

 

Nekoliko drugačna je ostala  tudi dnevna soba. Pohištvene elemente oz. regal smo dislocirali od televizije, ki je postala svoja skulptura. Shranjevalni elementi pa vizualna podpora sedežne garniture. Le-ta je na poziciji, kjer je omogočen popolen nadzor prostora (vhod, kuhinja, vrt ter prehod v nadstropje).

 

 

Ob TV skuplturi se zgodi stopnišče, ki kot že navedeno, simbolizira prehod med skupnim in intimnim delom doma, ki ju povezuje odprt del galerije s pogledom na jedilnico.

Spalnica je združena s kopalnico. Ob prihodu se nam je ravno kopalnica najbolj vtisnila v spomin. Imela je namreč goro nepotrebnih vogalov, nekaterih pa se žal (npr. zaradi odpiranja okna) nismo mogli izogniti. Zato smo tudi tukaj namesto keramike uporabili betonski premaz. Kopalnica tako kljub svoji velikosti, z lesenim tlakom in betonskimi stenami ne deluje hladno, ampak prijetno toplo, ambientalno.

 

 

 

Še nekaj lebdečih stopnic pa nas popelje v svet otroške domišljije. V luči celotne hiše imata namreč tudi otroški sobi dvonivojski prostor. Ob ogledu zgornji del ni bil izkoriščen, ampak je bil namenjen dodatnim shranjevalnim površinam. Sami pa smo spalni del sobic prestavili v zgornji del. Spodaj je tako ostalo dovolj prostora za igro in dnevne aktivnosti. Izkoristili smo omare, ki smo jih spremenili v stopnice. Glede na starost otrok, le-te še niso v celoti opremljene – trenutno je najpomembnejši multifunkcionalen prostor za igro in varna možnost umika v intimni spalni del. Imata pa že čisto svojo kopalnico. Tukaj se iz praktičnih razlogov nismo odločili za lesen tlak, ampak smo kot rečeno, preventinvno uporabili betonski premaz.

 

 

 

V osnovi je bil celoten projekt dokaz, da se prostora nikakor ne sme obravnavati dvodimenzionalno. Višinske razlike in igre volumnov so pogojevale usmeritev in zahtevale razmislek. Vsak detajl poskrbi za zaključeno celoto in odraža simpatično sodelovanje med nami, oblikovalci, in stranko.  Skozi sprehod po ambientu lahko opazimo rdečo nit osnove in tudi rdečo nit dekoracije, za katero je mlada družina poskrbela sama ter tako v ambient vnesla svoj pečat. Vsekakor se mladi družini zahvaljujemo za sprejem v svojem domu in zaupanje. Želimo jim prijetno poplesavanje med in po prostorih 🙂 

 

Interier:
Elementare  (Hočevar Igor in El Habashy Gea)

.

Razsvetljava:
Elementare (Hočevar Igor in El Habashy Gea v sodelovanju z ROBINI LINE d.o.o.)

.

Fotografija:
Elementare  (Češarek Tajda in El Habashy Gea)
.
Besedilo:
Elementare (El Habashy Gea)

 

 


POŠLJI POVPRAŠEVANJE

*označena polja so obvezna