29.04.2019
SALONE DEL MOBILE 2019 - Elementare studio

Obiskali smo največji pohištveni sejem, Salone del Mobile 2019.
Več o tem...

Ključne novosti v oblikovanju za leto 2019

 

V sredini aprila smo ponovno obiskali, največji dogodek v svetu pohištvene industrije, milanski pohištveni sejem Salone del Mobile 2019. V tem zapisu, vam bomo predstavili nekaj ključnih novosti, ki so najbolj pritegnile našo pozornost.

 

LAGO

 

Proizvajalec pohištva Lago, s prepoznavnim minimalističnim in tehničnim slogom, se je zadnja leta trudil slediti globalnim oblikovalskim trendom, kar pa mu ni najbolje uspevalo. Letos je le uspel narediti manjši preboj, predvsem z predstavitvijo novih kompozitnih steklenih materialov. Svojo kolekcijo stekla Xglass, na katerega je mogoče natisniti različne teksture, so namreč nadgradili s kolekcijo kovin in tekstilov. Slednje so poimenovali XGlass Home Couture in so nastali v sodelovanju z tekstilnim podjetjem Bonotto. Posrečen izbor vzorcev, je odlično apliciran predvsem na vgradne omare 36e8 v izvedbi z mat steklom.

 

elementare_lago
LAGO – Xglass – vzorci steklenih materialov z videzom kovin

 

ELEMENTARE_LAGO
LAGO – Xglass – vzorec stekla z teksturo tekstila

 

BONALDO

 

Italijanski proizvajalec raznolikega pohištvA Bonaldo, je uspel prepričati predvsem s svojimi oblazinjenimi kosi. Tabureji Bonsai, tako idealno poosebljajo trenutne trende v pohištveni industriji, združujejo namreč okrogle oblike ter teksturirane, na videz bolj grobe tkanine. Vizualno prepričljiva je tudi sedežna garnitura, preprostih in elegantnih linij Saddle. Piko na i, ji doda detajl rokonaslonov, ki so narejeni iz prepogiba blazine. Lahkotnost pa ji daje dvignjeno podnožje. Ne več tako nov, predstavljen je bil namreč že lansko leta, a ga je kljub temu vredno izpostaviti je stol Stone. Zaznamuje ga geomtrično zasnovana oblazinjena lupina, ter možnost izbire različnih podnožij – od kovinskih pa do lesenih. Odličen za večje in elegantnejše jedilniške prostore ali pa kot stol za domačo pisarno.

 

ELEMENTARE_BONALDO_BONSAI
BONALDO – BONSAI tabureji

 

ELEMENTARE_BONALDO
BONALDO – SADDLE sedežna garnitura

 

 

ELEMENTARE_BONALDO
BONALDO – STONE stol

 

BONTEMPI

 

Tudi Bontempi je precej nadgradil, že sedaj pester in širok nabor svojih produktov. Tako so na primer predstavili kar nekaj svojih obstoječih modelov stolov še v barski različici. Njihovi kosi, bodo pritegnili predvsem tiste, ki imajo radi eleganten italijanski slog z vintage pridihom. Našo pozornost je tako najprej pritegnil tabure Puffoso. Mehko valjasto oblikovan osrednji del, je nad tlemi dvignjen z kovinskimi nogicami. Končna višina tabureja 46cm, pa dela ta kos primeren predvsem za sedenje. K njemu se odlično poda tudi voziček oz. mizica na kolesih, ki s svojim imenom pove vse – Chic. Izdelan je iz črnega kovinskega ogrodja ter steklenih ovalnih ploskev. Še en kos, ki ga je vredno izpostaviti pa je fotelj Long Island. Mehko zaobljene linije školjke, prijetno objamejo telo, ter zaradi višjega hrbtišča dajejo občutek varnosti. Poleg različnih vrst tkanin je mogoče izbirati med tremi različnimi oblikami podnožja.

 

ELEMENTARE_BONTEMPI
BONTEMPI – PUFFOSO tabure

 

ELEMENTARE_BONTEMPI
BONTEMPI – CHIC voziček

 

ELEMENTARE_BONTEMPI
BONTEMPI – LONG ISLAND fotelj

 

DITRE

 

Kaj pa proizvajalci sedežnega pohištva? Ditre Italia je letos stavil predvsem na sodelovanja z prepoznavnimi oblikovalskimi imeni. Slovenskemu občinstvu najbolj poznana je Nika Zupanc, ki je oblikovala kolekcijo taburejev Clip Set. Preprosto obliko valjev, dopolnjujejo predvsem detajli, npr. izvedba v dveh različno teksturiranih tekstilih ter Chesterfield tapeciranje. Prav tako zaokroženim oblikam sledi fotelj Lucia, oblikovalskega studia Federica Biasi. Eleganten, ženstven in z izdelanimi detajli. Med sedežnimi garniturami je s svojo nenavadnostjo najbolj presenetil Papilo, oblikovalca Stefana Spessotta. Baza sedežne garniture je organske oblike, dopolnjujejo pa jo premične blazine, piramidastih oblik. Omeniti velja tudi On Line, sedežno garnituro oblikovalke Anna von Schewen, ki jo odlikujejo preproste linije ter funkcionalnost nastavljivega hrbtnega mehanizma.

 

ELEMENTARE_DITRE_ITALIA
DITRE ITALIA – CLIP SET tabureji by Nika Zupanc

 

ELEMENTARE_DITRE_ITALIA
DITRE ITALIA – LUCIA fotelj by Studio Federica Biasi

 

ELEMENTARE_DITRE_ITALIA
DITRE ITALIA – PAPILO sedežna garnitura by Stefano Spessotta

 

ELEMENTARE_DITRE_ITALIA
DITRE ITALIA – ON LINE sedežna garnitura by Anna von Schewen

 

 

PROSTORIA

 

Z oblikovanjem svojega razstavnega prostora pa je prijetno presenetil Hrvaški proizvajalec sedežnega pohištva Prostoria, ki so ga ustvarili v sodelovanju z oblikovalsko skupino Numen / For Use. Na njem so predstavili nov model sedežne garniture Low-Life, ki ne navdušuje zgolj s svojo drzno oblikovalsko rešitvijo, temveč tudi z izborom notranjega polnila. Prostoria, je namreč prvič uporabila spominsko peno, kot osrednji material za notranje oblazinjenje. Pena poskrbi, da se uporabnik, v mehko sedežno garnituro dobesedno pogrezne. To pa ni edina novost, ki so jo predstavili, pokazali so tudi nekaj starih produktov, ki pa so jih oblekli v nove barve in tekstile. Podjetje se torej usmerja proti bolj živim barvam, ki včasih mejijo na fluorescentne, ter k bolj drznim in raznolikim teksturam.

 

ELEMENTARE - PROSTORIA
PROSTORIA – LOW LIFE sedežna garnitura

 

ELEMENTARE_PROSTORIA
PROSTORIA – raznolikost tekstur in barv, ki jih je proizvajalec predstavil na sejmu Salone del Mobile 2019

 

SABA ITALIA

 

V Milanu pa si seveda nismo ogledovali zgolj že znanih proizvajalcev. Iskali smo tudi novosti in jih našli pri podjetju Saba Italia, ki oblikuje mehko oblazinjeno pohištvo. Ljubezen na prvi pogled se je zgodila s sedežno garnituro Pixel, ki nas je prepričala tako zelo, da jo lahko v kratkem pričakujete razstavljeno tudi v našem salonu. Sabba pa ni prepoznavna zgolj po zofah, njihov fotelj Philo je posrečena kombinacije elegance z retro pridihom. Zanimiv je tudi tabure Geo Pouff, ki s svojo skoraj okroglo obliko vsekakor pritegne poglede. V različici tekstila, z močnim potiskom, pa je že skoraj pravi umetniški kos.

 

ELEMENTARE_SABA_ITALIA
SABA ITALIA – PIXEL sedežna garnitura

 

ELEMENTARE_SABA_ITALIA
SABA ITALIA – PHILO fotelj

 

ELEMENTARE-SABA_ITALIA
SABA ITALIA – GEO POUFF tabure

 

SVETILA

 

Na Letošnjem milanskem pohištvenem sejmu pa so bile sicer v fokusu luči. Proizvajalci svetil, so tako zase dobili kar celoten paviljon. Seveda smo obiskali tudi njihove razstavne paviljone in ker pri svetlobi slika vsekakor pove več od besed, vam naš izbor predstavljamo kar v sliki.

 

ELEMENTARE_VIBIA
VIBIA – svetili iz kolekcij STICKS in PLUS MINUS

 

ELEMENTARE_MARSET
MARSET – svetila iz kolekcij GINGER in LA FLACA OUTDOOR

 

ELEMENTARE_MARSET
PENTA LIGHTS – JACKUELINE zunanja svetila

 

ELEMENTARE_AXO_LIGHTS
AXO LIGHTS – JEWEL svetila

 

ELEMENTARE_FARO_BARCELONA
FARO BARCELONA – TAKE AWAY svetilki

 

Za zaključek pa še povzetek naših splošnih vtisov iz sejma Salone del Mobile 2019. Vsekakor so letos največ pozornosti pritegnila podjetja, s svojimi mehko oblazinjenimi pohištvenimi kosi. Glavne smernice nakazujejo, okrogle in zaobljene oblike, ter tekstile, z močnejšimi teksturami ter grafično poudarjenimi vendar elegantnimi vzorci.

Se že veselimo obiska sejma naslednje leto! 🙂