24.04.2018
Sejem notranje opreme Salone Del Mobile 2018 - Elementare studio

Obiskali smo eden in edini največji oblikovalski teden v Milanu, Salone del Mobile.
Več o tem...

Trendi, smernice in novosti v svetu oblikovanja interierja.

 

Ekipa studia Elementare je tudi letos obiskala milanski teden oblikovanja, ki postavlja in definira smernice v arhitekturi, oblikovanju in tudi modi. Poskrbimo, da smo vedno v trendu, a hkrati tudi na realnih tleh, v sožitju z brezčasnostjo.

 

Glede na to, da smo letos obiskali že drugi tovrstni dogodek, lahko brez težav naredimo vzporednice in ugotovljeno podkrepimo.

 

Salone del Mobile. Milano že zgolj na sejmišču razpolaga z preko 2.000 razstavljalci. Mladimi in starimi oblikovalci, proizvajalci pohištva, kuhinj, bele tehnike, svetil in kopalnic. Hkrati pa se veliko dogodkov vrši tudi v samem centru Milana. Zanje poskrbijo vodilni proizvajalci v svoji panogi, ki jo večkrat združijo tako z modo kot kulinariko (se absolutno strinjamo, da se v Italiji težko slabo je 😉 ).

Salone Del Mobile Milano by Elementare
Salone Del Mobile Milano

Trendi se z malimi spremembami ohranjajo še naprej. Žlahtne kovine so vidne na vsakem koraku. Le predhodno prevladajoči bron je zamenjala medenina. Puder roza, pa počasi prehaja v bordo rdečo, v kombinaciji z globoko modro ali močno toplo ali hladno zeleno. Opaziti je logičen dodatek rumene, v umazano “zemf” različici (v skladu z barvo medenine).

Vse čiste barve lahko podkrepijo geometrijski ali organski vzorci. Le-ti dvignejo prostor na drug nivo. Nikar se jih ne bojmo – je pa res, da jih je potrebno znati dobro umestiti!

Ne smemo pozabiti tudi, da vtis ambienta definirajo velike zelene rastline, ki mu vdahnejo življenje, svežino. Le-te so odlična kombinacija naravnim materialom, saj je oljen les še vedno nad lakiranim, ter groba tekstura naravnega kamna nad polirano. Počasi, a vztrajno, lahko opazimo tudi vrnitev sijaj površin, v kombinaciji z natur, surovimi obdelavami. Posebno v smislu poliranega marmorja, kovinskih detajlev in stekla. Veseli smo, da naravno še vedno zmaguje nad umetnim 🙂

Sami smo se posvetili ogledu napredka in novosti proizvajalcev s katerimi sodelujemo. Tukaj nas je najbolj presenetil Lago, ki je stopil iz svojih okvirjev. Novosti bodo prinesle več opcij, lažje kombiniranje in možnost razvoja na različne načine. Odprli so si pot v druge sloge, možnost sledenja trendu. A hkrati so še vedno ohranili svoje bistvo.

Lago jedilna miza BOLD
Lago jedilna miza BOLD.
Lago kompozicija kuhinje
Lago kompozicija kuhinje z novo teksturo, vzorcem marmorja za steklom.

 

 

Preskok iz cone udobja je storil tudi Bonaldo. V smislu kombinacije uporabe novih materialov tekstila s kovino. Nekoliko težji, eleganten stil je še vedno bistvo Bonalda, kjer pa z detajli sledi trgu, trendom. S tem poskrbi, da v prostoru pusti svoj pečat a hkrati odraža brezčasnost.

 

Bonaldo pouf
Bonaldo pouf

 

V svetu oblazinjenega pohištva ne smemo pozabiti na skandinavskega postavljalca trendov Softline in dobrega soseda, Prostorio. Oba ohranjata svoj stil, ki je trenutno zelo aktualen. Prostoria s skrbno izbiro zgolj visokokakovostnih materialov poskrbi za piko na I.

Prostoria salone del Mobile 2018
Prostoria salone del Mobile 2018
  • Ne spreglejte, v našem salonu veliko novih raszavnih modelov ProstorieCloud v brezčasnem anilinskem unsju v kombinaciji s Strain počivalnikom, nov model Trifidae, trendovski stol Dobra in sedaj že klasika, fotelj Monk in sedalno – ležalna garnitura Combo.

Softline pa je v svet multifunkcionalov, v smislnu sofe v sredini prostora, doprinesel svežino z modelom Cabala. Le-ta na enostaven način omgoča obojestranko uporabo in je dobra alternativa modelu Sanders, ki še vedno dominira pri proizvajalcu Ditre Italia. Več kot odličen model (Sanders in Sanders Air) je enostavno težko prekositi 😉

Novamobili oz. celotna skupina Battistella že dolgo ni več zgolj proizvajalec modularnega pohištva v smislu garderobnih omar, dnevno sobnih kompozicij in otroških sobic. Svoj asortiman konstantno povečuje z naborom sedežnih garnitur (kjer je v komfortnosti absolutni zmagovalec model Kubi), jedilnih stolov in posameznih komod ter drugega kosovnega pohištva. V smislu materialnosti so v trendu in pred časom. Nabor vzorcev je pester in dopušča izbiro tudi tistim, nekoliko bolj pogumnim.

Novamobili Kubi
Novamobili Kubi

V smislu preseganja okvirjev, naj izpostavimo še Ethnicraft, proizvajalca masivnega pohištva. Nekoliko v ozadju in s čistimi linijami je vedno uporaben, brezčasen in kompatibilen z veliko slogi. Tokrat pa je presenetil z izredno definirano obdelavo. Slike povedo največ.

Ethnicraft detajl 2018
Ethnicraft detajl 2018

 

Glede na videno, in tudi kakor lahko zgoraj sklepate, so nas navduševali proizvajalci kosovnega pohištva. Sklop kuhinj in kopalnic je nekako ostal na isti točki. Presežki so tukaj ostali znotraj okvirov, kar je tudi edino logično saj je funkcionalnost in ergonomija v tem sklopu najbolj definirana. Spreminja se šele z večimi generacijami.

Vsekakor se po obisku tovrstnih dogodkov s svežim pogledom in novimi idejami zakoplejmo v snovanje vaših/ naših domov 😉 Ne spreglejte, jih v referencah.

Z lepimi pozdravi,

Elementare Ekipa