18.05.2019
NAČRTOVANJE JEDILNICE
Načrtovanje jedilnice by Elementare
Veliko smo že napisali (in seveda tudi še bomo :)) glede oblikovanja in kompozicij kuhinj. Tokrat, pa kuhinji dodajamo jedilnico. Funkcionalna zasnova prostorov največkrat združuje kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo.
Stremimo k temu, da vedno velja dom snovati celostno. kadar pa prostori oz. funkcije, prehajajo ena v drugo, brez fizične pregrade, pa še toliko bolj.
Vseeno se bomo, zaenkrat, osredotočili zgolj na osnove snovanja jedilnice. Ločene od kuhinjskega otoka in s klasično višino sedenja. Kasneje pa se bomo dotaknili tudi zrdužitve jedilniškega kotička s kuhinjo ali opcije pretvorbe na barsko višino. Kombinacije in uskladitve s kuhinjo in dnevno sobo.
Torej, kaj gre lahko narobe pri samem izboru jedilne mize, stola in svetil? Ne boste verjeli, veliko!
Ne kompatibilne višine. Standardni proizvodi so na voljo različnih dimenzij in tudi različnih višin. Prilagojeni so posameznim trgom in višini ljudi. Trend je sicer v višanju, vendar kljub temu, obstaja na trgu še veliko proizvodov, ki so za večino ljudi (z redkimi izjemami, kot sem sama :)) danes prenizki. Tako imamo stole s sedalno višino 45cm in stole s sedalno višino 47cm. Sedeti za mizo višine 75cm na stolu 47cm ali 45cm ni enako, kot za mizo 76 cm ali 77cm. Zato velja vse dimenzije izbora preveriti.
Svetilo jedilne mize je delikatno že ob samem izboru. Potrebno je paziti na kot osvetlitve in montažno višino – da nas ne moti ob sprehodu poleg mize in hkrati ob sedenju. Nuditi mora zadostno količino svetlobe na mizi in, v večini primerov, biti dekorativen poudarek prostora. Z izborom lahko zelo hitro zgrešimo in ambient porušimo, ali pa ga, z dobrim izborom, dvignemo na višji nivo. Ne pozabimo tudi na barvo svetlobe. Le-ta mora biti usklajena s celostnim ambientom. Za bivalni prostor se priporoča temperaturo med 2700K in 3000K. Nikakor ne prehladne, pisarniške svetlobe in tudi ne prešibke, rumene. Kolikor je opcija regulacije topline in jakosti svetlobe, pa še toliko bolje. Tako lahko ambient hitro prilagodimo situaciji in željenemu vzdušju. Odlično je, če lahko ambient in prostor služita današnjemu hitremu tempu in spremenljivemu načinu bivanja.
Umestitev v prostor. Sam prostor nas že usmerja v izbor oblike jedilne mize. Ali bo ta pravokotna ali ovalna ali okrogla. Poleg samega prostora je potrebno upoštevati še navade obedovanja, druženja in dela ob jedilni mizi. Na primer, okrogla jedilna miza je odlična iz vidika druženja in obedovanja, saj je vsak član omizja enako oddaljen od drugega. V primeru dela, tako otrokovih domačih nalog, kot pisanja ali uporabe računalnika, pa skrajno neprimerna.
Sam prostor nas po navadi omeji ali s steno, stopnico, omaro ali drugim pohištvenim kosom. Minimalni prehod za nemoteno uporabo med mizo in fiksno oviro je 85 – 90cm. Tukaj naj opozorim, da je stopnica (navzdol) izjema, ki zahteva večji odmik, zaradi varnosti. Minimalen prehod med elementom, ki se odpira (na primer kuhinjskimi predali) in mizo, pa je 110 – 120cm.

Pri snovanju manjših prostorov je včasih potrebno skleniti kakšen kompromis in nekoliko zmanjšati, sicer minimalne, standarde. Vsekakor pa je potrebno paziti na pretočnost in uporabnikove navade. Naloga oblikovalca je prepoznati prioritete stranke, upoštevati njihove navade in najti najboljši kompromis.
Dimenzija mize in število stolov. Nikar ne poskušajte za jedilno mizo dolžine 160cm spraviti 4 stolov. Osnovno načelo pravi, da je za komfortno obedovanje potrebno računati 60cm na osebo, plus dodatne 10cm za udobje. Torej 70cm na osebo. V izjemnih situacijah lahko 60cm, na osebo.
Ustrezni primeri pravokotnih jedilnih miz:
a) 140 x 85 cm
2 osebi na daljši stranici
brez oseb na čelu, zgolj pogojno
SKUPNO: 4 osebe/ pogojno 6 oseb
b) 160 x 90 cm
2 osebi na daljši stranici
1 oseba na čelu
SKUPNO: 6 oseb
c)200 x 90 cm
3 osebe na daljši stranici
brez oseb na čelu, zgolj pogojno
SKUPNO: 6 oseb/ pogojno 8
d) 220 x 100 cm
3 osebe na daljši stranici
1 oseba na čelu
SKUPNO: 8 oseb
e) 240 x 100 cm
3 osebe na daljši stranici/ pogojno 4
1 oseba na čelu
SKUPNO: 8 oseb/ pogojno 10 oseb
Ne pozabimo pa, da je razpoložljiv prostor odvisen tudi od modela mize (posebno podnožja/ nog), modela stola (širina stola) in uporabe klopi ter velikosti posameznika.
Pri pestri ponudbi, je na prvo žogo kar težko narediti izbor in ujeti harmonijo materialov. Vendar se s pravimi vprašanji izbor hitro oži.
Predlagamo, da se prvo izbere mizo. Nato že imamo omejitev pri izboru stolov/ klopi.
Mizo definira prostor, izbor kombinacije s klopjo ali brez, tlak in seveda kuhinja.
Stol oz. klop definirajo vsi predhodni faktorji in tudi dimenzija oz. izbor mize.
Izbor svetila. Doda piko na i, ki jo je nemogoče definirati pred vsem predhodnim. Tukaj pa smo omejeni še s pozicijo električnega izpusta in tipom inštalacije.
S pomočjo idejnih izborov, na spodnjih kolažih, smo razložili osnovna pravila kombiniranja. Ne pozabimo pa: STOL JE VEDNO POTREBNO PREIZKUSITI. Je eden izmed pohištvenih kosov, ki jih je najtežje ergonomsko zasnovati. Vsak posameznik drugače sedi in vsakomur ustreza drugačen stol.




Ne pozabimo pa, da je vsaka napaka lahko pika na i ali humorni detajl osebnosti uporabnika ambienta. Oblikovanje nam pri estetskih rešitvah dopušča veliko svobode, a hkrati se pri načrtovanju velja držati vsaj osnovnih ergonomskih pravil.
Gea El Habashy, oblikovalka interierja