06.05.2014
KONČNA CENA
PROJEKTA KUHINJ
IN POGODBA

Po pogovoru z oblikovalcem in po uskladitvi vseh podrobnosti, vam bo oblikovalec pripravil 3D model vaše kuhinje.
Več o tem...

KONČNA CENA PROJEKTA KUHINJE IN POGODBA

Po pogovoru z oblikovalcem in po uskladitvi vseh podrobnosti, ki so vam bile pomembne, vam je oblikovalec pripravil 3D model vaše kuhinje. Najbrž vas je navdušil, kuhinja izgleda sanjsko in komaj že čakate, da dorečete še zadnje podrobnosti ter kuhinjo pokažete v vsem svojem siju.

Podpis pogodbe

Vsak posel za dokončno potrditev potrebuje sklenitev pogodbe oz. dogovora s končno ceno, po katerem so stvari dorečene tako legalno kot v skladu z dobrimi poslovnimi običaji. Kako različni oblikovalci in svetovalci urejajo pogodbene obveznosti med kupcem in prodajalcem, je odvisno od posameznega salona ali oblikovalca. Nekateri dajo več poudarka celotnemu postopku, kjer se naveže prvinski stik in zaupanje, tako da je sklenitev pogodbe res zgolj formalnost, saj je posel sklenjen že veliko prej. V nekaterih trgovinah, kjer boste le številka na fakturi, pa so mogoče postopki mnogo bolj formalni in pravno suhoparni.

Oba načina morata ščititi vaše interese, kot kupca, očitna pa bo le razlika v fazi pripravljanja projekta in “kuhanja” vaše kuhinje.

V fazi ponudbe in predračuna so seveda, ne glede na že dogovorjen cenovni razpon projekta, še možne razne spremembe in dodajanje in odvzemanje posameznih artiklov. Pomembno je, da ste s projektom resnično zadovoljni in odraža vaše želje. Kompromise se da sklepati, vendar pazite, da projekta ne postavite spet na glavo. Že v fazi izrisov in izbire posameznih elementov ste se seznanili s cenovnim razponom in ceno posameznega kosa, ter projekt že pripeljali v okvirno cenovno področje, a vendar lahko vedno pride do nepredvidljivih okoliščin in so potrebne spremembe določenih detajlov. Po meritvah v dejanskem prostoru so možne spremembe zaradi dimenzijskih omejitev.

Ali ste vedeli:

Cena kuhinje v ZDA dvigne ceno hiše. Vrednost kuhinje mora biti v pravem razmerju do vrednosti hiše. Ameriška kultura je prežeta z nenehno migracijo delovne sile in prebivalstva. Povprečen Američan se seli večkrat v življenju, velikokrat tudi z vzhodne na zahodno obalo. Nihče ne bo kupil ali najel hiše, ki ima slabo kuhinjo, saj zahteva prenova bistveno več dela in adaptacije kot ostali prostori v hiši. Dobra kuhinja bo hišo prodala, slaba pa bo kupca odvrnila.

Primer priprave predračuna in sklenitev pogodbe – Elementare

1. Predstavitev 3D izrisa.

2. Pregled in popravki detajlov.Uskladitev cene naročila.

3. Priprava predračuna

4. Potrditev naročila po plačilu avansnega računa, da stečejo postopki naročila – meritve.

5. Spremljanje postopka in obveščanje o stanju naročila.

OBVEZE KUPCA IN PRODAJALCA

Stranki je v poteku dogovora predstavljen način dela, tako da razume vse implikacije in zakonske obveze. Ko stranka pridobi predračun, je na njem predstavljen način delovanja in poslovanja, ko stranka plača avansni račun, se razume, da se strinja z določili pogodbe.
Kot potrditev naročila se smatra plačilo določenega odstotek zneska ponudbe, preostanek plačila pa nekaj dni pred prevzemom blaga, ko prodajalec stranko obvesti, da je blago že skoraj pripravljeno. Dobavni rok za blago je se šteje od dneva nakazila avansa, razen v drugačnem primeru dogovora med prodajalcem in kupcem. Dobavni roki so odvisni od proizvajalca, zahtevnosti izvedbe, zaloge, prevoza, itd.

MONTAŽA IN DOSTAVA

Pri vrednosti naročila do določenega zneska sta praviloma dostava in montaža všteti v znesek ponudbe.