30.06.2017
KAKO SE LOTITI NAČRTOVANJA PREDPROSTORA?

Prvi vtis
Več o tem...

PRVI VTIS

Imamo samo eno priložnost, da ustvarimo dober prvi vtis.

Kljub temu smo glede na dosedanje izkušnje ugotovili, da predprostoru posvetimo premalo pozornosti, čeprav je v resnici zelo pomemben. Je prvi, ki ga ob prihodu domov vidimo, začutimo in zadnji, ko dom zapustimo. Takoj, ko gost vstopi v stanovanje ali hišo, dobi vtis o našem načinu življenja.

Predprostor je lahko zaprtega tipa (vetrolov) in s tem reši problematiko prepiha ali pa je odprt prostor, prehod, ki nas popelje v notranjost bivanjskega prostora.

Sestoji iz ključnih pohištvenih elementov, in sicer

sedalne površine,

  

ogledala,

       

površine za odlaganje ključev in obešala,

popestrimo pa ga lahko tudi s tapetami, slikami in drugimi dodatki.

      

 

V kolikor nam tlorisna zasnova ne dopušča dodatnega prostora za shranjevanje oblačil in obutve, imamo lahko le-tega umeščenega tudi v predprostor.

 

Kako se lotiti oblikovanja?

 

  1. Izmerimo osnovne gabarite prostora in jih v merilu narišemo na list papirja. Nato razmislimo, kaj bi v predprostoru potrebovali (koliko shranjevalnih površin za čevlje, koliko shranjevalnih površin za plašče, za garderobo, koliko odlagalnih površin – v povezavi z našimi navadami). Večinoma kaj kmalu ugotovimo, da je naš predprostor premajhen, zato ponovno razmislimo in optimiziramo, kaj bi nujno potrebovali. Nato začnemo z umeščanjem večjih pohištvenih elementov (garderobna omara, omara za čevlje, klop/ sedalni element). Nato nadaljujemo z manjšimi (odlagalna polička, obešanje za dnevna oblačila, koš za dežnike itd.)

 

*** Pazimo, na standardne globine nekaterih elementov. V omari, globine manj kot 55cm, ne moremo imeti klasičnega obešanja oblačil na drogu.

 

  1. Po razdelani tlorisni rešitvi se vprašamo o samem stilu, npr. sodoben, modernističen, eklektičen, industrijski, skandinavski, rustikalen, mediteranski,.. Pozorni moramo biti, da ustvarjamo z ozirom na rdečo nit skozi celotno stanovanje.

 

  1. Zadnja faza pa je izbor pohištva in dodatkov. Določimo si cenovni okvir in le-temu sledimo. Pohištvo naj bo čimbolj nevtralnih barv, da se ga čez leto, dve ne naveličamo. Dodatki pa naj bodo ‘pika na i’ v prostoru, saj jih enostavno zamenjamo in nadomestimo z novimi trendi. Pohištveni elementi, nam omogočijo da zadostimo potrebam po določeni funkciji (shranjevanje, sedenje, odlaganje,..), dodatki pa so tisti s katerimi personaliziramo naš dom in mu vdihnemo življenje.

 

 

Spodaj je nekaj primerov ureditve predprostora.

          

          

Želimo vam uspešno urejanje predprostorov in s tem ustvarjanje pozitivnega prvega vtisa. Če pa potrebujete pomoč pri oblikovanju, smo vam z veseljem na voljo!

 

Ekipa Elementare