30.06.2017
KAKO SE LOTITI NAČRTOVANJA PREDPROSTORA?

Prvi vtis
Več o tem...

PRVI VTIS

Imamo samo eno priložnost, da ustvarimo dober prvi vtis.

Kljub temu smo glede na dosedanje izkušnje ugotovili, da predprostoru posvetimo premalo pozornosti, čeprav je v resnici zelo pomemben. Je prvi, ki ga ob prihodu domov vidimo, začutimo in zadnji, ko dom zapustimo. Takoj, ko gost vstopi v stanovanje ali hišo, dobi vtis o našem načinu življenja.

Predprostor je lahko zaprtega tipa (vetrolov) in s tem reši problematiko prepiha ali pa je odprt prostor, prehod, ki nas popelje v notranjost bivanjskega prostora.

Sestoji iz ključnih pohištvenih elementov, in sicer

sedalne površine,

Lago Air Wildwood
Lago Air Wildwood
Riva, les je lep
Riva, les je lep

 

ogledala,

Ogledalo Bonaldo
Ogledalo Bonaldo

 

Ogledalo Bonaldo
Ogledalo Bonaldo

 

površine za odlaganje ključev in obešala,

Obešala Normann Copenhagen
Obešala Normann Copenhagen
Obešala Normann Copenhagen
Obešala Normann Copenhagen

popestrimo pa ga lahko tudi s tapetami, slikami in drugimi dodatki.

Tapete v Elementare
Tapete v Elementare
Tapete v Elementare
Tapete v Elementare

 

 

V kolikor nam tlorisna zasnova ne dopušča dodatnega prostora za shranjevanje oblačil in obutve, imamo lahko le-tega umeščenega tudi v predprostor.

 

Kako se lotiti oblikovanja?

 

  1. Izmerimo osnovne gabarite prostora in jih v merilu narišemo na list papirja. Nato razmislimo, kaj bi v predprostoru potrebovali (koliko shranjevalnih površin za čevlje, koliko shranjevalnih površin za plašče, za garderobo, koliko odlagalnih površin – v povezavi z našimi navadami). Večinoma kaj kmalu ugotovimo, da je naš predprostor premajhen, zato ponovno razmislimo in optimiziramo, kaj bi nujno potrebovali. Nato začnemo z umeščanjem večjih pohištvenih elementov (garderobna omara, omara za čevlje, klop/ sedalni element). Nato nadaljujemo z manjšimi (odlagalna polička, obešanje za dnevna oblačila, koš za dežnike itd.)

 

*** Pazimo, na standardne globine nekaterih elementov. V omari, globine manj kot 55cm, ne moremo imeti klasičnega obešanja oblačil na drogu.

 

  1. Po razdelani tlorisni rešitvi se vprašamo o samem stilu, npr. sodoben, modernističen, eklektičen, industrijski, skandinavski, rustikalen, mediteranski,.. Pozorni moramo biti, da ustvarjamo z ozirom na rdečo nit skozi celotno stanovanje.

 

  1. Zadnja faza pa je izbor pohištva in dodatkov. Določimo si cenovni okvir in le-temu sledimo. Pohištvo naj bo čimbolj nevtralnih barv, da se ga čez leto, dve ne naveličamo. Dodatki pa naj bodo ‘pika na i’ v prostoru, saj jih enostavno zamenjamo in nadomestimo z novimi trendi. Pohištveni elementi, nam omogočijo da zadostimo potrebam po določeni funkciji (shranjevanje, sedenje, odlaganje,..), dodatki pa so tisti s katerimi personaliziramo naš dom in mu vdihnemo življenje.

 

 

Spodaj je nekaj primerov ureditve predprostora.

 

1-predprostor hiša R Elementare
Predprostor hiša R Elementare
Predprostor Ethnicraft
Predprostor Ethnicraft

 

Predprostor Lago
Predprostor Lago

 

Predprostor Brezčasno mestno stanovanje
Predprostor Brezčasno mestno stanovanje

 

Želimo vam uspešno urejanje predprostorov in s tem ustvarjanje pozitivnega prvega vtisa. Če pa potrebujete pomoč pri oblikovanju, smo vam z veseljem na voljo!

 

Ekipa Elementare