01.02.2018
IMM Cologne 2018

Obiskali smo pohištveni sejem v Kölnu. V članku z vami delimo svoje vtise in izbor najboljšega.
Več o tem...

IMM Cologne 2018

IMM Cologne ali Kölnski pohištveni sejem, ni največji v Evropi na področju pohištvene industrije, vendar pa zaradi svojega termina (vsako leto poteka v januarju) predstavlja uvod v pregled oblikovalskih smernic. Pripada mu čast, da se ljubitelji in profesionalci iz področja bivanja in notranje opreme seznanijo in začrtajo vsakoletne trende. Letos je potekal med 14. in 20. januarjem in prvič smo ga obiskali tudi sami. Spodaj z vami delimo naše vtise in pregled najboljšega.

Blizu nas

Dobro je bila zastopana, nam bližja, južna Evropa. Slovenske barve so s svojim razstavnim prostorom med drugim predstavljali tudi izdelki 3SDesigna. Kljub manjšemu razstavnemu prostoru, zagotovo niso ostali neopaženi, saj so svojo kolekcijo nadgradili z razširitvijo barvne palete. Tako so pozornost lovili z svojimi prepoznavnimi kovinskimi paneli, tokrat vkombinaciji lesa in vse bolj priljubljene temno modre barve.

3SDesign (foto: osebni arhiv Elementare)
3SDesign (foto: osebni arhiv Elementare)

Eno od vse bolj uveljavljenih podjetij, s področja sedežnega pohištva je hrvaška Prostoria, ki vse bolj uspešno konkurira večjim in bolj uveljavljenim znamkam. Poleg njihovih starejših, kosov, ki so že dodobra uveljavljeni in prepoznavni so letos predstavili tudi kolekcijo foteljev Trifidae. Tridelna oblika, ter geometrično zalomljeni pregibi, so dobrodošla osvežitev na trgu, (ki se še vedno raje drži zaobljenih in mehkih linij). S svojo unikatnostjo deluje dovolj atraktivno, da bi lahko postal še eden od njihovih, nepozabnih kosov.

Prostoria: Trifidae (foto: spletna stran proizvajalca)
Prostoria: Trifidae (foto: spletna stran proizvajalca)

Predstavili so tudi nekaj osveženih kosov iz prejšnjih kolekcij. V oko je padel predvsem fotelj Strain v izvedbi z usnjenim naslonom ter stol Monk z tekstilom iz njihove Contract kolekcije.

Južno Evropo je predstavljal tudi Bosanski proizvajalec pohištva Gazzda, ki je naravnost očarljiv. Svojo ponudbo, kjer dominira predvsem les so popestrili s kovinskimi detajli in dodatki v igrivih pastelnih barvah. Slednje so uporabljene tudi pri novih stenskih kovinskih obešalih Hook, ki lahko kot majhni elementi razgibajo interier.

Gazzda_Hook
Gazzda_Hook (foto: spletna stran proizvajalca)

Prav tako prepričljiva, je njihova nova kolekcija komod, Fina, ki sledi sodobnim trendom – leseno ohišje z elegantnimi kovinskimi nogami. Ličnice so oblečene v linolej, kar deluje kot prijetna alternativa sicer običajnim laminatom, in je na otip tudi bolj prijazen.

Gazzda: Fina
Gazzda: Fina (foto: spletna stran proizvajalca)

Nemogoče je bilo spregledati tudi njihove stole. Jedlini stol Nora, je na primer manjši, z zaokroženim naslonom, ki daje ergonomsko oporo hrbtu. Oblazinjeno sedišče pa še poveča udobnost sedenja. Favorit med vsemi njihovimi eksponati, pa je vsekakor stol Ava. Ne prepriča zgolj s svojim dovršenim videzom, ki se kaže v kovinskem detajlu spoja med rokonaslonom in nogami, temveč tudi s svojo ergonomsko oblikovanostjo, ki kljub lesenemu sedalu, stol naredi udoben za uporabo.

p.s. oba stola bo kmalu moč preizkusiti tudi v salonu Elementare. 🙂

Gazzda: Ava, Nora
Gazzda: Ava, Nora (foto: spletna stran proizvajalca)

Barve in domačnost

Eden od razstavnih paviljonov, ki je pritegnil s svojim izborom barv je bil Italijanski proizvajalec pohištva Novamobili. Poglede so kradli s kombinacijo, temno zelene, temno rdečo ter roza, skupaj s pastelnimi odtenki. Enobarvno pohištvo, lepo dopolnjujejo njihove tkanine, ki uporabljajo živahne vzorce prav tako pa tudi na dotik prijazne teksture.

Novamobili: barve in vzorci
Novamobili: barve in vzorci (foto: spletna stran proizvajalca)
Novamobili: barve in vzorci
Novamobili: barve in vzorci )foto: spletna stran proizvajalca)

Sedežna garnitura Kubi, je vsekakor vredna preizkusa, saj njena udobnost zgolj podčrta elegantno oblikovane linije. Prav tako, je prijetno presenetil fotelj Haiku. Piko na i, dodajajo reliefno izrezljane lesene ličnice omaric Outline ter kovinske konstrukcije poličnika Pontile.

Novamobili: Pontile, Kubi
Novamobili: Pontile, Kubi (foto: osebni arhiv Elementare)

Iz nabora lesenega pohištva, je vredno omeniti še Belgijskega proizvajalca – Ethnicraft, ki je svoje dosedanje linije prav tako nadgradil z elegantnimi, kovinskimi detajli, z novo kolekcijo komod Oak Cell unit. Celoten izgled tako uspešno združuje industrijski videz črne kovine ter večno eleganco lesa.

Ethnicraft: kolekcija Oak Cell unit
Ethnicraft: kolekcija Oak Cell unit (foto: spletna stran proizvajalca)

Mehko in oblazinjeno 

Prijeten za krajši počitek, je bil tudi razstavni prostor proizvajalca Soft Line. Barvno prijetno urejen in usklajen prostor, je ponujal kar nekaj mehkih kosov, ki si jih velja zapomniti. Med novejšimi omenimo zgolj najprepričljivejše Sisters – s svojimi mehkimi oblikami ter odprto formo, primeren predvsem za javne interierje, kjer lahko postane osrednji element prostora, Basel, ki s svojimi ušesi daje občutek varnega udobja in Java, širok fotelj, prijeten predvsem v dvoje.

Soft Line: Sisters, Java, Basel
Soft Line: Sisters, Java, Basel (foto: osebni arhiv Elementare)

Vsekakor pa ni razočaralo, Dansko oblikovalsko podjetje, predano izdelavi vsega lepega za dom in interier – Menu. Ena od novosti, ki so jih predstavili je stol Harbour, ki sledi skandinavski tradiciji elegantnega in preprostega oblikovanja. Zvest njihovi šik eleganci je tudi stol Afternoon, ki ga ponujajo v treh višinah. Najbolj zanimiva je predvsem izvedba barskega stola plus, ki ima sedišče na višini …cm, kar ga dela uporabnega pri izvedbi pultov , ki presegajo standardne višine.

Menu: Harbour, Afternoon
Menu: Harbour, Afternoon (foto: spletna stran proizvajalca)

Med svetili je s svojo preprostostjo izstopala namizna luč Carrie, z usnjenim ročajem. Navdihujoče kose, je zaokrožila celostna podoba njihovega razstavnega prostora. Menu, ocena, sedi pet!

Menu: Carrie
Menu: Carrie (foto: osebni arhiv Elementare)

In kaj bo torej zaznamovalo leto 2018?

Med barvami še vedno prevladuje puder-roza, ki se vse bolj dopolnjuje t temno zelenimi in modrimi toni. Pri pohištvu les (v temnejših tonalitetah) ostaja osrednji material, ki pa je podčrtan z elegantnimi kovinskimi detajli v obliki ročajev in podnožij. Mehko sedežno pohištvo sledi zaokroženim linijam, z mehkimi in udobnimi materiali.

Torej, 2018 bo elegantno in chic. 🙂