10.10.2018
Kuhinje by Elementare - LINIJSKA VZPOREDNA KOMPOZICIJA

Na primeru vzporedne kompozicije kuhinje.
Več o tem...

Pri projektiranju interierja so orodja za 3D izris postala nepogrešljivi elementi v procesu snovanja notranje opreme. Še posebej so nepogrešljivi pri projektiranju kuhinj, kjer so izbori različnih barv, materialov (lakirano, steklo, les…) in tehničnih detajlov (kot na primer načini odpiranja, višina podnožij, višina omaric…), tako rekoč neskončni. Pomagajo nam, pri boljši predstavi o umeščenosti kuhinje v prostor, njenem volumnu ter splošnemu končnemu izgledu.

V tokratnem zapisu smo za vas pripravili primer vzporedne kuhinjske kompozicije proizvajalca Arrital, s tlorisno zasnovo in izračunom okvirne cene, ter petimi 3D izrisi z variacijami barv in materialov.

Vse se začne pri 2D zasnovi.

 

Kljub temu, da so 3D izrisi dobrodošla opora, za boljšo predstavo o končnem izgledu kuhinje, pa se vse začne pri funkcionalni in ergonomski zasnovi. 2D izrisi namreč veliko bolje prikažejo realne razdalje med elementi, hkrati pa ne dovoljujejo »goljufanja« z optičnimi prevarami (na primer, prehodi med elementi ter dolžine volumnov so na 2D nivoju veliko bolj pregledni in jasni).

Kot primer vzporedne kompozicije kuhinje vam predstavljamo tlorisno zasnovo, ki je bila realizirana tudi v našem projektu prenove interierja Hiše R, kjer so bili uporabljeni elementi italijanskega proizvajalca premium kuhinj Valcucine. Kuhinja je umeščena v nišni prostor in sestavljena iz dveh vzporednih nizov visokih in nizkih elementov. Na slednje sta umeščeni tako kuhalna plošča kot pomivalno korito. V visoke elemente pa med drugim tudi hladilnik ter dodaten izvlečni delovni pult, skrit v omari širine 120cm. Prostor med obema nizoma je dovolj širok, da omogoča nemoteno odpiranje vrat in predalov, hkrati pa dovolj ozek, da razdalja med obema nizoma ni prevelika (funkcionalni trikotnik).

Zasnova nizkih elementov:

 

2,2cm – dodaten panel ob steni (poskrbi za minimalen odmik od stene ter nemoteno odpiranje vrat pomivalnega stroja)
60cm – element pomivalnega stroja (umaknjen izven najbolj aktivnega delovnega trikotnika)
60cm – element pomivalnega korita s koši
90cm – element s predali, (ki predstavlja osrednjo delovno površino)
90cm – element s kuhalno ploščo, (umaknjena na notranji del elementa, da pridobimo 30 dodatnih centimetrov odlagalne površine)
2,2cm – zaključni panel

Zasnova visečih elementov:

 

2,2cm – dodaten panel ob steni (poskrbi za minimalen odmik od stene ter nemoteno odpiranje vrat)
60cm – element z enojnimi vrati
60cm – element z enojnimi vrati
90cm – element z dvojnimi vrati
90cm – element z vgradno napo
2,2cm – zaključni panel

Zasnova visokih elementov:

 

2,2cm – dodaten panel ob steni (poskrbi za minimalen odmik od stene ter nemoteno odpiranje vrat)
60cm – element shranjevalne omare
120cm – element omare z notranjim izvlečnim pultom (je dobrodošla rešitev, kjer dodatno površino po potrebi uporabimo kot delovno površino. Hkrati lahko v njej shranjujemo različne manjše kuhinjske aparate, ki so tako vedno na dosegu roke pa vendar skriti očem.)
60cm – element vgradnega hladilnika z zamrzovalnikom
60cm – elementa vgradne pečice
2,2cm – zaključni panel

Podatki o osnovnih merah:

 

65cm – globine delovnega pulta, (da pridobimo več delovne površine)
70cm – globine visokih elementov
8cm – podnožja
92cm – končna višina pulta
79cm – višina stenskih elementov
226cm – končna višina visokih elementov

Skica tlorisne zasnove s kalkulacijo cene (proizvajalec Arrital):

Sodobna vzporedna zasnova kuhinje by Elementare

3D izris, pomoč pri končnem izboru

 

Dobri ergonomski zasnovi kuhinje, pa seveda sledi še korak izbora barv in materialov. Prav tu, v zgodbo projektiranja kuhinje, vstopijo 3D programi, saj nam omogočajo, da brez večjega časovnega vložka ter denarja ustvarimo predstavo o učinku različnih materialov in barv na končni izgled kuhinje. 3D prikaz prav tako veliko bolje pokaže končno volumensko zasnovo pohištva, saj bolj realno prikaže tudi višine elementov.

Spodaj smo pripravili 5 primerov 3D izrisov sodobne kuhinje, v variacijah barv in materialov. Slednji so namreč še ena od pomembnih komponent pri snovanju interierja ter kuhinj, saj prav tako lahko močno vplivajo na vizualno precepcijo volumnov in oblik. Poleg vizualnega efekta pa v prvi vrsti vplivajo na funkcionalnost in uporabnost kuhinje.

 

Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare
Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare PRIKAZ 01

 

Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare
Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare PRIKAZ 02

 

Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare
Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare PRIKAZ 03

 

Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare
Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare PRIKAZ 04

 

Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare
Linijska vzporedna sodobna kuhinja by Elementare PRIKAZ 05

 

Če torej povzamemo, sta pri načrtovanju kuhinje pomembna dva nivoja načrtovanja. 2D izrisi nam pomagajo najti optimalno funkcionalno in ergonomsko rešitev, 3d izrisi pa pomagajo pri določanju barv ter materialov tako, da na koncu dobimo skladno celoto volumnov, oblik in tekstur.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju ali prenovi kuhinje? Lepo vabljeni, da se oglasite v našem salonu na Resljevi cesti 3 v Ljubljani ali nas kontaktirate  preko spodnjega obrazca ali na: info@elementare.si.

Z veseljem vam bomo svetovali o nadaljnjih korakih.